Tähän ohjeeseen on koottu yleisimmät jutut mitkä nettisivujen pystyttämistä tehdessä tulee vastaan. Yritän olla mahdollisimmat tarkka, mutta mikäli kysyttävää jää niin ota minuun rohkeasti yhteyttä
Mikäli sinulla ei vielä ole domainia (esim omanimi.fi tai omanimi.com), niin sinun tulee hankkia sellainen.
Domaineja on mahdollista hankkia monesta eri paikkaa, mutta itse olen käyttänyt pääasiassa kahta eri sivustoa:
Mikäli haluat domainin loppuosaksi .fi, niin sinun tulee ostaa domain joltain välittäjältä. Itse olen käyttänyt hostingpalvelu.fi:tä, ja olen ollut siihen tyytyväinen. .fi päätteiset domainit maksavat 15 euroa per vuosi.
Jos haluaa päätteeksi vaikka .com, tai .net, niin domainin voi ostaa mistä vaan palvelusta, kuten namecheapista. .com päätteiset maksavat kokemukseni perusteella noin 12-15 euroa per vuosi.
PIDÄ HUOLI ETTÄ DOMAINIA OSTAESSASI ET OSTA VAHINGOSSA MITÄÄN HOSTING-PALVELUA.
Mikäli domainin myyjä tarjoaa hosting-pakettia domain-nimen kaveriksi, niin klikkaa vain, että joo mulla on jo hosting.
DOMAIN-NIMEN HINTAA EI SAA TAKAISIN, JOTEN TARKISTA NIMI AINAKIN 3 KERTAA KIRJOITUSVIRHEIDEN VARALTA.
Ostettuasi domain-nimen voit siirtyä nimipalvelimien muuttamiseen!
Jos omistit jo domainin, niin tämä on ensimmäinen askeleesi. Mikäli ostit juuri domainin, niin tämä on seuraava askel oikeaan suuntaan.
Nimipalvelimien muuttaminen käy helposti. Laitan tähän kuvat sekä hostingpalvelusta, että namecheapista, jotta sinun on helppo seurata mukana.
Minun hostingin nimipalvelimet ovat:
rs60a.registrar-servers.com
rs60b.registrar-servers.com
Sinun tulee syöttää yllä olevat nimipalvelimet oikeisiin paikkoihin, jotta sivustosi toimii kunnolla. Alla esimerkit molemmista palveluista.
Ensin kirjaudu asiakassivullesi, ja mene kohtaan "omat domainit"
Listassa näet omistamasi domainit. Oikeassa reunassa on jakoavain ja sen vieressä pudotusvalikko, valitse "muuta nimipalvelimia".
Valitse "käytä muita nimipalvelimia", ja syötä yllä olevat nimipalvelimet kenttiin. Tämän jälkeen paina "muuta nimipalvelimia"
Kuten sivuilla sanottiin, huomaa että nimipalvelimien muutos saattaa kestää monta tuntia, vaikkakin oman kokemukseni mukaan muutos kestää noin 5min-2h.
Tämän jälkeen olet valmis viimeiseen osuuteen: omien sivujen lataamiseen palvelimelle. Tämä vaihe kannattaa tehdä hetimmiten nimipalvelimien vaihdoksen jälkeen, jotta onnistunut vaihdos on helppo todeta.
Nimipalvelimien muutos namecheapissa on helppoa. Kirjaudu asiakassivullesi ja mene kohtaan "Domain List"
Tämän jälkeen klikkaa omistamasi domainin kohdalla oikeasta reunasta "Manage"
Valitse nameservers kohdasta "Custom DNS", ja syötä kenttiin uudet nimipalvelimet.
Hyväksy valinta painamalla vihreää nuolta. Namecheapin DNS-muutoksen kestosta minulla ei ole tietoa, mutta oletan että kestää noin 5min-5h
Tämän jälkeen olet valmis viimeiseen osuuteen: omien sivujen lataamiseen palvelimelle. Tämä vaihe kannattaa tehdä hetimmiten nimipalvelimien vaihdoksen jälkeen, jotta onnistunut vaihdos on helppo todeta.
Kyseessä on simppeli ja käyttäjäystävällinen cPanel, eli tästä pitäisi (ainakin jokaisen insinöörin) selvitä melko ohjeitta. Tässä on muutamia kommervenkkejä, joten lue vaan koko setti läpi varolta.
Mene osoitteeseen https://host60.registrar-servers.com:2083/ ja kirjaudu omilla tunnuksillasi. Jos tunnukset ei toimi niin ota minuun yhteyttä niin selvitetään asia.
Tässä vaiheessä härö-juttu. Eli ota minuun yhteyttä ja sano et mikä se sun just hankkima uus domaini oli, niin vaihdan sen sulle sun accountin "primary domainiks". Jos keksit keinon tehdä ton ite, niin ihan todella hyvä, mut mun kautta se vaihto tapahtuu vaivattomimmin.
Tämän jälkeen valitse "File Manager", ja sieltä navigoi kansioon public_html, joka on nettisivusi juuri "/". Älä poista cgi_bin kansiota, sillä sitä tarvitaan (käsittääkseni) PHP:n toimintaa varten.
Sen jälkeen kun olet siirtänyt sivustosi public_html:n juureen, niin sen pitäsi näkyä netissä, kun navigoit oman kotisivusi URL:iin.
Jos teit kaiken nopeasti putkeen, niin nimipalvelimet eivät ole ehkä vaihtuneet vielä, ja mitään ei näy kun navigoit äsken ostamaasi domainiin